Argan olie og fairtrade?

ARGAN OLIE OG FAIRTRADE.

En del markedsfører deres argan olie som fairtrade, men er der mon nogen der har set resultatet af fairtrade handel med argan olie? Eksisterer det reelt set? Vi skal nok give dig svarene….

Arganoliens popularitet er voksende, og der er ingen grund til at tro at interessen for denne fantastiske olie skulle falde lige med det samme. I markedsføringen af argan olie nævnes det ofte at der arbejdes i kooperativer og mange leverandører efterlader det vi betragter som skønmalerier af, historier “brygget” på historier, som ikke altid lige er sådan som man tror.

Lad det være slået fast, at der klart er en hel del mennesker i det sydlige Marokko som har fået ændret sine levevilkår og fremtidige muligheder for deres familier og dem selv, men der findes også stadig mange eksempler på at det ikke altid er kvinderne der samler arganfrugterne som også samtidig mærker den fremgang der er i argan oliens salg og produktets succes.

Og da der ikke bare er et uudtømmeligt lager af arganfrugter, så begrænser det naturligvis mulighederne for nogle og forøger dem for andre. Arganfrugten er kun at finde i Marokko og som enhver anden høst, så er mængden af frugter naturligvis afhængig af vejret og det er langt fra sikkert at det samme argantræ giver samme mængde arganfrugter år efter år, og dermed er det helt umuligt at forudsige næste års mængde og dermed tilgængelighed af olien.

Nogle af de programmer der eksisterer, hvor eksportører bidrager til Marokko, der er det ikke altid nødvendigvis kvinderne i bjergene der får fordelen af dette. Der findes f.eks. følgende programmer:

  • Penge til skoler og materialer i udsatte områder
  • Støtte til organisationer der tager sig af forældreløse børn
  • Betaling af løn og huslejer til personer der arbejder for forældreløse børn
  • Støtte til etableringer af vandbrønde
  • Bidrag til organisationer i almindelighed

Og det er jo fine formål at støtte der også er med til at ændre forhold for andre end lige dem der beskæftiger sig i arganolie industrien. Der er findes også forskellige paraply organisationer som organiserer de forskellige kvinde kooperativer – og de har hver i sær deres egne mål i paragrafferne og er ikke nødvendigvis de samme eller målrettede.

Arganolie industrien er ligesom alle andre styret af markedsmekanismer og der er i disse både fordele og ulemper, men det man kan være sikker på når man som forbruger køber arganolie er, at der er rigtigt mange mennesker der har en fortjeneste af forbrugernes kærlighed til dette unikke produkt der samtidig har nogle helt enestående egenskaber.

Så det man generelt overordnet kan konkludere er, at der ikke findes et kontrollerende organ der sikrer fairtrade med arganolie, det er ganske enkelt for problematisk at organisere grundet hele opbygningen af processen fra kerne til olie.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Argan olie og fairtrade?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*