Argan olie WIKI

Argania Spinosa – Argan træet
Argan olie er en en olie der kommer fra træet Argania Spinosa som har oprindelse i det sydvestlige Marokko. Argania Spinosa træet er millioner af år gammelt og kan blive meller 200-300 år gammelt.

ARGAN WIKI

Argan olien fra træet Argania Spinosa der vokser i Marokko, er på mange måder en enestående olie. Med sin specielle evne til overlevelse, har argan træet overlevet i millioner af år og har i århundreder på forskellige måder været en del af berbernes, der lever i det sydlige Marokko, hverdag.Argania Spinosa træet var uddøende og i 1999 blev træet beskyttet af UNESCO og mange initiativer blev iværksat for at opretholde de resterende træer og deres fremtid samtidig med at der nu er genplantningsprogrammer både fra regeringens side og fra nogle af de organisationer som varetager argan oliens interesser. Argan olien er i dag en af de mest populære olier og flere og flere får øjnene op for de egenskaber argan olien har, både den kosmetiske argan olie og den argan olie man anvender i maden.

 INDHOLD

  1. Argan træet Argania Spinosa
  2. Presningsmetoder til udvinding af argan olie
  3. Argan oliens egenskaber
  4. Sådan bruges argan olie i kosmetik og mad
  5. Argan træet og dets miljømæssige og sociale påvirkninger
  6. Forskning i elementerne fra argan træet Argania Spinosa

 ARGANIA SPINOSA – LIVETS TRÆ

Argantræet er unikt for Marokko og en del af økonomien i det sydlige Marokko er direkte forbundet med udnyttelsen af de frugter som argantræet bærer og hvorfra arganolien presse. Argan træet er millioner af år gammelt og kan blive op til 2-300 år gammelt. Argania Spinosa er betegnelsen for træet der tilhører en art der har mange forkellige variationer, men kun argantræet leverer så unikke frugter med kerner der har en helt særlig sammensætning, som gør at arganolien er så ekstrem virksom i mange henseender.

Argantræ fra Marokko
Arganolie kommer fra argantræet der også hedder Argania Spinosa.

Argantræets rødder kan blive om til 30 meter lange og giver derfor træet en rig mulighed for at optage næring. Men i tørkeperioder er der naturligvis ikke meget næring at hente grundet manglende vand, og så går træet i en slags “dvale” og liver op igen når der er næring i jorden.

Men rødderne er nu ikke den eneste vej hvorved at træet kan optage væske. Træet kan også optage næring gennem piggene på træet som faktisk er afstikkerne til nye grene. De pigge har et særligt materiale der gør at “transport” af næring kan ske i mindre omfang i tørkeperioder via duggen.

Bladene fra argantræet er også anvendelige og for geder og kameler er de en rig kilde til særlige tilskud de ellers ikke opnår i den normale føde. Argantræet var førhen truet af udryddelse og der forsvinder stadigt træer årligt til trods for UNESCO´s beskyttelse af arten. Førhen var mennesket den hyppigste årsag til mindskningen af træerne, men man er i gang med at undersøge dyrenes påvirkning når de indtager føde fra argantræet, da det ikke er usandsynligt at dyrenes rovdrift, og i princippet hyrderne der går med dyrene, har en negativ udvikling på artens evne til at sprede sig.

 ARGAN OLIE – SÅDAN PRESSES OLIEN FRA KERNEN

Argan olie presses af kernerne der er inde i nødden der kommer er i frugten fra argan træet Argania Spinosa. Det er en langsommelig process at få kernerne gjort klar til presning af argan olie, men se nedenstående video som fortæller en del om argan frugten, nødden og den unikke kerne, som både er grundlaget for den kosmetiske argan olie og den version af argan olie som bruges i maden.

Presningen af argan olie til brug i maden har i århundreder været gjort i hånden og i kombinationmed presning mellem 2 roterende sten og det er stadig metoden hvorpå madolien laves som sælges lokalt på markederne. Inden kernerne presse til olie, så ristes de så de opnår en brun farve og dette giver så den nøddeagtige smag til madversionen. Man kan hver dag finde kvinder der sidder i de små boder og presser olien der så sælges til de handlende eller blandes sammen med mandler og honning hvorefter de udgør delikatessen amlou. Det er meget simpelt at lave amlou, man bruger 1/3 risted argan olie, 1/3 mandler og 1/3 honning, dette nydes som regel til morgenmåltidet, men er også lækkert til kylling.


Den version af argan olien, både kosmetisk og madlavningsmæssigt, der eksporteres er fremstillet via pressning som sker maskinelt. Det er ikke hygienjemæssigt forsvarligt at eksportere den lokalt håndfremstillede olie, da der anvendes vand i fremstillingen. Køber man på en ferie i Marokko argan olie der er håndlavet, så er holdbarheden maksimalt 30 dage. De maskinelt fremstillede olier har fra presningsdatoen en holdbarhed på mere end 2 år. Alle fødevarer versioner af argan olien der eksporteres skal godkendes og der tages prøver til analyser, dette er en god sikkerhed for at man får det man betaler for når man køber argan olie til husholdningen.

Image Hosted by ImageShack.us

 ARGAN OLIENS EGENSKABER

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Argan olie WIKI, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*