Argan træet – Argania Spinosa

Argania Spinosa er et sjældent træ og enestående i sin art.

Argan træet som heldigvis nu er beskyttet af UNESCO, er ikke bare det man betegner som et simpelt træ der kan vokse hvorsomhelst og genplantes uden nøje iagtagen af artens genetiske egenskaber. Argan træerne der vokser tæt på Atlanterhavet har ikke nødvendigvis de samme egenskaber, selvom de bærer samme frugt, som de argan træer der gror længere inde i det sydvestlige Marokko, og genplantningsprogrammer af træerne er derfor ikke bare lige til.

Argan træet er på mange måder unikt og det at der indenfor arten findes træer med forskellige genetiske egenskaber forklarer dermed grunden til at det er så svært at få til at vokse andre steder på kloden og understreger i særdeleshed vigtigheden af påpasseligheden der skal udvises i udnyttelse af træets muligheder og i genplantningsprogrammerne for Argania Spinosa.

Argan træ i Marokko
Argan træet i Marokko er unikt og er træet der bærer argan frugten med kernen hvorfra argan olie presses.

Argantræet kan overleve meget svære betingelser for vækst, så som ekstrem varme og tørke over længere tid, da det har en evne til at gå i dvale i tørkeperioder. Man ser argantræerne gro de mest mærkelige steder på skråninger af bjerge helt op til toppen eller som på billedet nedenfor, på bjergvægge der ikke på overfladen ser ud til at kunne give træet meget næring.

Dette er ALT teksten
Argantræet kan vokse under meget svære betingelser, men kun i det sydlige Marokko. Rødderne kan blive op til 30m lange

Der findes flere forklaringer på argantræets unikke overlevelsesevne, og en af dem er træets rødder. Rødderne kan blive op til 30 meter lange og kan derfor i de fleste tilfælde få næring selvom det ikke ligefrem er i jordoverfladen at den bedste muld ligger.

Fra argantræets kerner får vi den kostbare arganolie.

Argan træet bærer en frugt der oftest kan høstes årligt i perioden maj/juni til juli afhængigt af hvor i det sydlige Marokko det vokser. Fra argantræets frugt kommer der en nød som indeholder kernen hvoraf arganolie presses. Alle dele af arganfrugten kan anvendes:

  • Det udtørrede frugtkød kan eksempelvis anvendes som gødning.
  • Nødden anvendes til brændsel og i kosmetisk sammenhæng.
  • Kernen indehold olie som ved presning giver arganolie.
  • Resterne efter presning anvendes i dyrefoder eller kosmetik.

Og der kommer løbende flere og flere anvendelsesmuligheder, da der forskes meget i de forskellige bestandele af arganfrugten.

Frugt fra argan træet og processen fra fugt til kerne.
Frugten som indeholder kernen hvorfra arganolien presses. Som det kan ses, så foregår der en udtørring af frugtkødet efter arganfrugten er faldet fra argantræet.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Argan træet - Argania Spinosa, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

2 Replies to “Argan træet – Argania Spinosa”

  1. Hej jeg ønsker at vide hvor træet,stiklinger eller frø kan købes, til beplantning af egen plantage. Jeg har jord i bjergene på Philippinerne, og ønsker at udplante eller så dem der ? .Kan i hjælpe mig med dette, og råd om pasning, eller information om pasning, og pleje. Mvh Frank Petersen.

    • @Frank Falck Petersen
      Det er ikke lovligt at eksporterer argan kernerne fra Marokko desværre.
      Landet værner meget om det image, som de har fået skabt omkring disse unikke træer.

      Derudover kræver træerne de helt rigtige jordforhold, klima mm.

      Man har tidligere forsøgt at få træerne til at gro i Mexico, som har nogle sammenlignelige klima og jordforhold. Det lykkedes at få træerne til at gro, men der kom aldrig frugter på dem.

      Alle øvrige forsøg med at få træet til at vokse andre steder i verden er fejlet hidtil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*