Økologisk argan – sandheden

organic-certifying-1

I EU findes der nogle regulativer der sætter standarderne for hvornår produkter kan markedsføres som økologiske. Dette gælder mange forskellige aspekter i behandling, produktion, oprindelse, transport osv osv. Dette er er relateret til fødevarer.

Det ser straks anerledes ud når man taler om kosmetiske produkter og der er ingen regulativer i EU regi for nuværende – hvorfor det naturligvis kan være svært for forbrugerne at gennemskue tingene.

Vi vil på forenklet vis forsøge at redegøre for de forskellige aspekter indenfor økologi i kosmetik og specielt i argan olie produktionen som jo er det der interesserer os.

I forbindelse med de eksisterende regulativer gældende for økologiske fødevarer og kontrollen af disse, er der fra EU bestemt at man accepterer private virksomheder udfører kontrollen af om virksomheder overholder regulativerne. Derfor er der opstået det man kender som “Certifying Organs” som f.eks er en virksomhed som Eco-Cert som de fleste forbrugere i EU er bekendt med.

Når EU nøler med at implementere regelsæt for økologi i kosmetik eller kosmetiske råvarer samt produktion af kosmetik, så har virksomheder som f.eks. Eco-Cert gjort et stort stykke arbejde for at implentere regelsæt for producenter at økologiske kosmetiske produkter, og derfor som udgangspunkt valgt at anvende de samme regulativer som der er gældende for fødevarer. Det er jo i sig selv ikke en dårlig metode, da det giver sig selv at det så som minimum sætter nogle standarder som man enten er bekendt med eller som man kan læse sig til.

Køber man derfor et certificeret økologisk produkt, så burde man være på den sikre side eller er man?

Både ja og nej – for der hersker stor forvirring blandt forbrugerne og det med rette. Når et produkt bærer f.eks. Eco-Cert logoet, så er det ikke sikker at alle ingredienser er 100% økologiske, men Eco-Cert har sat nogle regler op for hvornår de accepterer mærkning og dermed en vis sikkerhed men ikke 100%. For man jo f.eks. godt have et produkt som indeholder 96% økologisk certificerede ingredienser, og så kan de sidste 4% være stort set hvad det vil, forstå os ret.

Men hvor om alting er, så er det vigtigt at man som forbruger er opmærksom og kritisk, men god sund fornuft og vurdering af de ting der oplyses spiller jo også en væsentlig rolle. Og det kræver naturligvis at man kan stole på de ting der oplyses ikke?

Kan man altid stole på de ting der bliver oplyst?

Nej det kan man ikke, det gælder alt fra politik over til kvaliteten af kartofler og naturligvis også når det hævdes at en vare er økologisk uden at man har dokumentationen for det.

I Danmark er der enkelte der markedsfører arganolie som økologisk arganolie uden at dette i princippet har set skyggen af de procedurer der normalt følger med i betegnelsen “økologisk” og samtidig uden nogensomhelst dokumentation for deres påstande.

Det er ikke i sig selv nok at sige at argan træet er beskyttet af UNESCO og derfor anvendes der ikke kunstige midler til at vedligeholde argan træerne. Økologi er meget mere end det – men det vil disse virksomheder ikke forstå og fortsætter derfor med at vildlede forbrugerne på det kraftigste.

Inden vi går videre ind i udfordringerne med den vildledende markedsføring af arganolie, så lad det være sagt med det samme, at der ikke behøver være forskel på kvaliteten af arganolie – økologisk certificeret eller ej – udfordringen består alene i at nogle markedsfører det som økologisk uden at de har det ringeste kendskab til oprindelse og behandling efterfølgende.

Forsættelse følger..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Økologisk argan - sandheden, 9.2 out of 10 based on 6 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*